Inlägg

En del mysterium kommer kanske aldrig att lösas. Vem sköt Palme? Ska man säga "kex" eller "chex"? Är vi ensamma i universum? Vad finns på andra sidan svarta hål? Eller varför ligger alltid lappen med texten "BAK" sticka ut fram i rullstolen?

Sedan 2017 har det nästan varit omöjligt att inte höra något om God och nära vård varje vecka. Men vad är faktiskt på gång? Vilka aktiviteter är planerade och vilka kan komma att påverka oss arbetsterapeuter?

Dagens tips är hemsidan för Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Sidan innehåller nationella rekommendationer, lokala kunskapsstöd, och sammanhållna vårdförlopp för olika diagnoser. Hemsidan har sin bakgrund i Nationellt system för kunskapsstyrning, vars mål att möjliggöra en god och jämlik vård i Sverige. Du som arbetsterapeut och arbetar nära...

Ny forskning inom arbetsterapi publiceras hela tiden. På Pubmed kan du ta en sökterm och se dess utveckling av publicerade artiklar genom åren. Tittar vi på söktermen "Occupational therapy" publicerades det 255 st artiklar 1995 och hela 3447 st artiklar under 2020. En ökning med hela 1 251% på 25 år.

Gång på gång får vi det bevisat att rehabilitering lönar sig. Framförallt ju tidigare vi kan sätta in en åtgärd, då vi kan arbeta hälsofrämjande. Istället för att vi ska arbeta reaktivt efter att en t.ex. skada uppstått.

Då var sommaren verkligen här med besked. I och med detta är dags för många av oss att uppdatera sina mål. Detta då många av oss ändrar våra aktivitetsmönster i samband med sommaren.

I veckan var jag med och diskuterade svårigheterna kring journaldokumentation för oss arbetsterapeuter när vi t.ex. vill på ett enkelt vis föra in informationen vi sammanställt vid en bedömning med stöd av ett bedömningsinstrument. Eller svårigheterna att veta vart allt egentligen hör hemma.

Arbetsterapeuten och doktoranden Linda Spinord har forskat på Multimodal rehabilitering vid långvarig smärta. Med fokus på vilka skillnader som finns mellan kön gällande hur effektiv behandlingen är, samt 3 åldersgrupper.

Här om dagen tog jag del av en studie som tittade på varför män oftare får bättre resultat efter hjärtoperationer, i jämförelse med kvinnor. Detta trots att det på pappret tidigare har sett ut som att möjlighet till en lyckad operation och rehab är lika.