Hur tar ni er an 60-30-10 utmaningen?

16.04.2023

Har vi råd att fortsätta i samma hjulspår som tidigare? Runt om hela Sverige blir rösterna allt högljudda om bristen på personal och ett hälso- och sjukvårdsystem som går på knäna. Vi arbetsterapeuter är inte ett undantag.

In kommer 60-30-10 utmaningen. I artikeln "The three numbers you need to know about healthcare: the 60-30-10 Challenge" presenterar författarna, bland annat, följande fakta.

60% av all hälso- och sjukvård är effektiv. 30% är insatser som inte gav önskad effekt eller upplevdes onödig. 10% leder till vårdskador eller förlängd vårdtid.

Så i en tid där fler av oss upplever att vi inte räcker till är det upp till ledningen på din arbetsplats att ta sig an utmaningen att se över de 40% som finns i verksamheten som kan göras bättre. Först behöver ledningen lära sig systemet för att inte bara skapa nya flaskhalsar och risker för annan problematik, samt göra en risk- och konsekvensanalys innan förändringen träder i kraft.

Men oavsett om det handlar vad förändringen handlar om är det nu dags att se till hur ni kan ta er an utmaningen på er arbetsplats.

Arbetar ni efter aktuell evidens och kunskapstyrning? Gör ni patienten delaktig i alla moment? Har ni frågat om insatserna ni erbjuder är det som faktiskt målgruppen efterfrågar? Är era insatser kostnadseffektiva? Samt vilka av era insatser faller in under kategorin "30%" eller "10%"?

Artikeln hittar du på arbetsterapismedjan.se. Artikeln är open acess och kan läsas av alla.

Jag tror verkligen att den är ett bra underlag för en kommande diskussion med ledningen på din arbetsplats. Vi vet sedan tidigare att arbetsterapi är kostnadseffektivt och att arbetsterapeutiska insatser hjälper människor att få vardagen att fungera. 


Länk till artikeln på BMC