Arbetstekniskt eller personligt förskrivet hjälpmedel
Vad är egentligen skillnaden på ett personligt förskrivet och ett arbetstekniskt hjälpmedel?
I sin grund handlar det om hjälpmedlet är till för att patienten ska kunna tillgodose sina grundläggande personliga behov och klara dagliga aktiviteter, eller om hjälpmedlet är till för att underlätta för personal. Varav det sistnämnda då hamnar under arbetsmiljölagen och därför klassas som arbetstekniskt. Detta hjälpmedel har då arbetsgivaren ett ansvar för och inte du som arbetsterapeut. Arbetsgivaren ska vara den som gör att ifrån att beställa hjälpmedlet till att se till att hens personal har kompetens nog att använda hjälpmedlet på ett säkert vis (du kan läsa mer om detta i inlägget Arbetstekniska hjälpmedel - vilket ansvar har arbetsterapeuten ).
Ett personligt hjälpmedel faller istället under hälso- och sjukvårdslagen och ska förskrivas enligt förskrivningsprocessen.
- Utprovning
- Specialanpassning (vid behov)
- Information om hjälpmedlet
- Instruktion och träning
- Uppföljning och utvärdering
Läs mer om förskrivningsprocessen på denna länk
Det personliga hjälpmedlet bär du som arbetsterapeut ansvar för i samband med förskrivningen. Men det är huvudmannen som ska se till att det finns förutsättningar för uppföljningar. Alltså om du t.ex. inte är i tjänst på arbetsplatsen i samband med att uppföljningen är planerad bär huvudmannen ansvaret för att uppföljningen ska utföras.
Så i kort. Är hjälpmedlet till för patientens självständighet och utförande av dagliga aktiviteter, ja då är det ett personligt hjälpmedel. Om hjälpmedlet är personalstöjdande så är det ett arbetstekniskt hjälpmedel.
Observera att det dock i samband med personlig assistans kan göras andra tolkningar. T.ex. om hjälpmedlet används samtidigt av patient och personal. För vad är regler om det inte finns undantag?
Här hittar du länk till utbildningar från Socialstyrelsen via kunskapsguiden under temat Hjälpmedel - Länk till utbildning
Ha en fortsatt bra dag!