Behandling och rehabilitering av långvarig smärta
SBU har släppt två rapporter om behandling och rehabilitering av långvarig smärta. Rapporterna är Multimodala och interdisciplinära behandlingar vid långvarig smärta samt Behandling och rehabilitering vid fibromyalgi.
2019 fick SBU i uppdrag att utvärdera behandlingsmetoder vid komplexa och långvariga smärttillstånd. Man ska även utvärdera metoder för behandling och rehabilitering av personer med fibromyalgi. Det är nu detta uppdrag som är slutfört.
Då vi arbetsterapeuter träffar personer med långvarig smärta kan rapporterna vara bra att gå igenom. Observera att det som vanligt vid denna typ av litteraturöversikt framgår att det behövs mer forskning kring området för rehabilitering. Det är komplext att forska på rehabiliterande insatser i och med alla olika variabler som kan påverka resultatet, till skillnad mot t.ex. läkemedelsbehandling.
Nedan följer de kortfattade slutsatserna samt länkar till rapporterna
Multimodala och interdisciplinära behandlingar vid långvarig smärta
- Effekterna av multimodala och interdisciplinära behandlingar är jämförbara med andra interventioner - och de kan vara mer effektiva för att förbättra hälsoutfall hos personer med långvarig smärta (måttlig tillförlitlighet).
- Det saknas ett tillräckligt tillförlitligt underlag för att beräkna kostnadseffektiviteten av multimodala och interdisciplinära behandlingar jämfört med andra interventioner.
Behandling och rehabilitering vid fibromyalgi
- Utvärderingen visar att det saknas tillräckligt många välgjorda studier med långtidsuppföljning för att bedöma effekterna av sådana behandlingar som används för att åstadkomma en varaktig förbättring vid fibromyalgi. Det gäller även behandlingar för vilka vi har kunnat identifiera studier, som några psykologiska behandlingar, utbildningsinsatser (psykoedukativa insatser), fysisk aktivitet och akupunktur. Detta betyder att vi inte säkert kan avgöra om, eller hur, effektiva de är.
- För två läkemedel, duloxetin och pregabalin, visar resultaten att behandlade patienter själva skattar sig som förbättrade efter 3 månaders behandling (resultaten har för båda läkemedel låg tillförlitlighet). Vidare att duloxetin kan minska smärtpåverkan, depression och fatigue (resultaten har låg tillförlitlighet) och att pregabalin kan minska fibromyalgisymtom och smärtintensitet samt förbättra sömnkvalitet (resultaten har låg tillförlitlighet) efter samma behandlingslängd.