Dubbeldokumenterar du?
I förra veckan tipsade jag om Socialstyrelsen utbildning för ICF och KVÅ i kommunal verksamhet. Tidigare i veckan gick jag själv utbildningen för att se över om det var möjligt att implementera utbildningen i våra verksamheter.
En sak jag började reflektera kring var dubbeldokumentation. Något utbildningen påstår ska minska om vi dokumenterar strukturerat enligt t.ex. ICF och KVÅ. Tanken med ICF och KVÅ är bland annat att vi ska kunna återanvända information som redan finns dokumenterad. Då kan vi minskar administrationen genom att vi inte behöver upprepa informationen på flera ställen.
Detta stämmer i teorin, men ställer krav på våra verksamhetssystem och oss som arbetsterapeuter. Vi behöver på arbetsplatsen vara överens om den struktur vi ska dokumentera efter och använda oss av samma begrepp, termer och klassifikationer. Vilket är en av anledningarna till att jag är för standardiserade vårdplaner, frastexter och olika former av checklistor.
Så hur ser det ut hos er? Är ni strukturerade och återanvänder den information som redan finns. Eller är informationen ostrukturerade och använder alla använder sina egna begrepp?
Ett exempel på detta är när vårdplaner upprättas. En del är snäva och då ryms inte flera delar av åtgärder som skulle kunna höra till grundproblemet. Istället skapas flera snarlika vårdplaner (en för varje profession), vilket leder till att information finns på olika ställen och vi börjar dubbeldokumentera. Detta trots att vi strävar efter samma mål.
Samt är ni duktiga på att hänvisa till tidigare dokumentation? Eller skriver ni in information som redan finns, t.ex. olika diagnoser, gång på gång?
Sen tillkommer det allt som oftast att vi har olika system vi ska skriva in information, vilket i sig leder till en form av dubbeldokumentation. Men det får vara ett annat inlägg framöver.
#arbetsterapi #arbetsterapeut #arbetsterapisverige #rehabilitering #occupationaltherapy #occupationaltherapist #socialstyrelsen #icf #kvå #journal #journalsystem #dokumentation #hsl