Framtidsspaning 2023

02.01.2023

Vi börjar året med en framtidsspaning för 2023 och vi startar med Nära Vård. På ett nationellt plan återstår att se vad som kommer att ske. I och med en ny regering och viss begränsning av statsbidrag till Regioner och kommuners hälso- och sjukvård tror jag inte revolutionerade kommer att ske. Dock tror jag fortsättningsvis att vi arbetsterapeuter har en stor roll att spela. I och med möjligheten till att arbeta personcentrerat och fråga "vad är viktigt för dig" kan vi, om vi vill, redan nu styra riktningen för Nära Vård inom våra områden. Framförallt hoppas jag att slutenvården och psykiatrin vågar ta rodret i dessa frågor under året.

På nationellt plan har vi även nationell kunskapsstyrning som börjar bli ett ånglok som rullar allt snabbare. Det är många vårdförlopp som är på gång där det pratas mer och mer rehabilitering. Inom Nationella Riktlinjer har vi även den nya för adhd och autism. Glöm inte att skicka in era synpunkter till Socialstyrelsen senast den 20 januari 2023 (om det är något ni önskar förändra.

Socialstyrelsen släppte innan jul statistik inom hjälpmedelsområdet. Tyvärr en tråkig läsning där antalet patienter med förskrivna hjälpmedel minskat enligt Socialstyrelsens rapport från 2022. Antalet förskrivna rollatorer har minskat med 20% (150 000 -> 122 000). Tyngdtäcken har minskat med 50% (23 000 -> 11 000) Manuella rullstolar 77 000 -> 66 000.

Hur vi arbetar med intyg och underlag kan komma att förändras under året. Inte bara på grund av en dom i målet 5070--5071-21 som innebär att det inte krävs några utredningsfynd utan det räcker med patients egna utsago. Vidare har vi även utredningen om läkarintygets betydelse i sjukpenningärenden (Dir. 2022:63) som kan komma att påverka hur vi i framtiden jobbar med intyg

Vad gäller äldreomsorgen kommer det under våren (förhoppningsvis) komma besked kring eventuella lagförslag utifrån Äldreomsorgsutredningen. Kanske vi får en Kvalitetsansvarig för rehabilitering i varje kommun (istället för MAR)?

Sist men inte minst tror jag fortsatt att kunskap inom arbetsterapi kommer att öka. Både för oss arbetsterapeuter. Men även hos allmänheten som kommer se nyttan med arbetsterapi. I och med detta sätts högre krav på oss i användandet av evidensbaserad praktik. I och med detta kommer vi kunna belysa behovet av en bra arbetsmiljö och tydligare karriärstegar. Samtidigt som vi bedriver en bättre vård. 

Vad tror ni själva kommer ske under 2023? Har ni några tips?

Länkar i inlägget: 

Vad är viktigt för dig: 

https://skr.se/skr/halsasjukvard/utvecklingavverksamhet/naravard/personcentreratforhallningssatt.16029.html 

Nationella riktlinjer adhd och autistm:

https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/adhd-och-autism/

Statistik hjälpmedel:

https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/alla-statistikamnen/hjalpmedel/ 

Intyg och underlag:

https://www.domstol.se/hogsta-forvaltningsdomstolen/avgoranden/2022/108887/

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2022/06/dir.-202263/

Äldreomsorgslagen:

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2022/06/sou-202241/

Arbeta evidensbaserat:

https://www.arbetsterapeuterna.se/arbeta-som-arbetsterapeut/forskning/evidensbaserad-kunskap/