Generisk modell för rehabilitering
Som en del att säkerställa kunskapsstyrningen i Sverige finns en organisationsmodell framtagen av SKR att arbeta på olika nivåer i samhället med att skapa en kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet.
Vad berör rehabilitering i detta arbete har nu en nationell arbetsgrupp på uppdrag av Nationella programområdet (NPO) rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin tagit fram en Generisk modell för rehabilitering.
Dokumentet i sig är egentligen inte en "modell" likt specifika vårdförlopp för olika diagnoser som är framtagna. Utan denna modell är framtagen för att underlätta för oss som arbetar med att ta fram vårdförlopp inom området för rehabilitering. Detta genom att bland annat ge förslag på vilka termer och begrepp som ska användas, vilket skapar en gemensam struktur runt om i landet. Förhoppningen är sedan att du som arbetsterapeut ska kunna känna igen dig i de olika förloppen, oavsett vart du arbetar. Samt framförallt bidra till en mer patientsäker vård.
Något som är gemensamt för alla rehabiliteringsförlopp enligt den generiska modellen är att alla patienter ska få sitt rehabbehov bedömt tidigt, en individuell rehabplan som är baserad på ICF ska upprättas, samt evidensbaserade åtgärder används och uppföljning planeras.
Vad innebär detta för dig som arbetsterapeut?
De som på din arbetsplats/verksamhet arbetar med att ta fram vårdförlopp kan hädanefter användas sig av denna modell för att skapa förloppet enligt en nationell struktur.
Modellen säkerställer även att rehabiliteringen ska integreras i övriga vårdförlopp kopplade till t.ex. en diagnos för att skapa en personcentrerad och vid behov teambaserad vård och behandling. Rehabilitering blir på så vis inte ett fristående vårdförlopp och din kompetens som arbetsterapeut lyfts fram i teamet
Mer om modellen och hur ni kan använda den på er arbetsplats hittar ni på Kunskapstyrningvard.se