Arbetsterapi och hållbar utveckling
Detta inlägg tar avstamp i Agenda 2030 & dom för globala målen hållbar utveckling.
Av de 17 uppsatta mål kommer jag idag att skriva om 3. Vilka är "Hälsa & välbefinnande", "Hållbar energi för alla" & "Hållbar konsumtion & produktion". Men inlägget skulle även kunna handla om "jämställdhet", "anständiga arbetsvillkor", "minskad ojämlikhet" & "hållbara städer & samhällen" då vi som arbetsterapeuter har möjlighet att påverka & bidra till dessa mål.
Hälsa & välbefinnande
En självklarhet vår många av oss arbetsterapeuter i vårt yrkesutövande. Vår hälsa påverkas av t.ex. ekonomiska, ekologiska & sociala faktorer. Som arbetsterapeuter kan vi jobba med människor i alla åldrar inom de 3 olika dimensionerna för att hjälpa dessa att nå sin fulla potential & på så vis kunna bidra & vara delaktig i samhällets utveckling.
Hållbar energi för alla
Hur vi konsumerar förnyelsebar energi eller inte påverkar det sjunde målet. Vi som arbetsterapeuter kan hjälpa till genom att t.ex. sätta krav i samband med upphandlingar för att uppnå målet att ställa om till en hållbar, tillförlitlig & förnybar energikonsumtion i Sverige.
Hållbar konsumtion & produktion
Som tur är finns krav på t.ex. hjälpmedel att dessa ska kunna rekonditioneras för att kunna återanvändas. Men trots detta är det många produkter som vi tillhandahåller eller själva brukar i vårt arbete bidragande till "slit & släng samhället". Här finns det många sätt vi som arbetsterapeuter kan arbeta med dessa mål. Där vi bland annat kan ställa krav på tillverkare att våra produkter ska ha en bra kvalitet & lång livslängd. Men även att produktens material ska kunna gå att återanvända eller återvinna.
Glöm inte att vi även kan hjälpa andra i vårt arbete att själva uppnå dessa mål. Genom att bidra till en ökad delaktighet i samhället kan vi samla krafter för att uppnå de globala målen.
För till sist handlar det inte bara om den enskilda personen & dennes vanor som har störst påverkan. Utan det är även vår kravbild på företagen att ändra sina beteenden som sakta skapar en förbättring.
Mer om hur arbetsterapeutisk kunskap kan användas inom den hållbara utvecklingen kan du läsa i Sveriges arbetsterapeuters material Hållbar utveckling - arbetsterapi kan bidra och göra skillnad!
Mer om dom globala målen hittar du på globalamålen.se