Har du tid för...?

11.01.2021

Hur ofta träffar du dina kollegor och diskuterar patientärenden? Då räknas det inte att du träffar din kollega lite snabbt för korridorssnack. Utan att ni har avsatt tid för att t.ex. diskutera er yrkesutövning, dela med er av erfarenheter och misstag, vrida och vända på hur ni tolkar en vårdprocess eller få handledning i knepiga ärenden.

Har du vid något tillfälle diskuterat hur ni på arbetsplatsen bemöter olika patienter eller om ni gör likvärdiga bedömningar samt utför likvärdiga interventioner vid samma typer av problem? Har ni sett över de vanligaste av avvikelser och gemensamt tittat över hur ni kan undvika framtida avvikelser? Eller använt en allvarlig avvikelse om ett lärotillfälle och förbättringsarbete?

En del arbetsplatser är fantastiska när det kommer till detta. Att möta sina kollegor för denna typ av erfarenhetsutbyte ses som en självklarhet. Handledning är något som chefen uppmanar till och sker kontinuerligt. Om du arbetar på en av dessa arbetsplatser så hatten av till er. Ni är ett föredöme!

Vi som arbetsterapeuter har som krav, i enlighet med vår legitimation, att bedriva en jämlik hälso- och sjukvård. Det ingår i vårt yrkesansvar att arbeta utifrån aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet och ge patienterna en sakkunnig och omsorgsfull vård. Men för att kunna göra detta måste förutsättningar för detta finnas på arbetsplatsen.

Eller som Socialstyrelsen skriver: En förutsättning för en patientsäker vård är att personalen har rätt utbildning, till exempel som legitimerad eller på annat sätt förvärvad kompetens genom praktisk yrkesverksamhet eller fortbildning  - Vem får göra vad i Hälso- och sjukvården

Genom åren har jag fått de bästa tips och trixen av kollegor, oavsett om det är på min egna arbetsplats eller vid olika professionsträffar. Dessa träffar borde vara en självklarhet inom alla verksamheter.

Mer kan ni t.ex. läsa på Socialstyrelsen kring vilka krav som finns kring legitimationen.

Ha en fortsatt bra vecka!