Könsskillnader i återhämtning efter hjärtoperation
Här om dagen tog jag del av en studie som tittade på varför män oftare får bättre resultat efter hjärtoperationer, i jämförelse med kvinnor. Detta trots att det på pappret tidigare har sett ut som att möjlighet till en lyckad operation och rehab är lika.
Det forskarna bland annat hittade var att män allt oftare efter operationen följde råden kring vila och fick stöttning av närstående att hålla sig passiva. Kvinnor återgick istället till oavlönade hushållssysslor snabbare än män. Alltså fick inte kvinnor den fritid de behövde för att återhämta sig. Rekommendationen i studien var därför att även sätta in interventioner i form av stöd i hemmet till kvinnor efter operationen.
En förklaring till att sjukvården missat denna faktor tros vara att det vid tidigare undersökningar inte fanns en kategori för oavlönat hushållsarbete, varav dessa aktiviteter hamnade under kategorin "fritid". På pappret såg det därför ut som att män och kvinnor hade samma möjligheter till en bra återhämtning efter operationen.
Det vi arbetsterapeuter kan lära oss av detta är att trots att vi försöker vara personcentrerade och se varje persons unika situation framför så händer det att olika personer värderar ord olika, eller har olika förutsättningar till att följa alla råd. Det är således upp till oss att alltid säkerställa att vi gett all information på ett så vis är alla personen förstår innebörden. Samt även kan ges möjligheten, som i detta fall, till stöttning och vila.
Här kan vi arbetsterapeuter framförallt sticka ut genom att se över miljön hos patienterna. För att säkerställa att det inte bara är den fysiska miljön som ses över inför hemgång.
Länk till studien hittar du här
#arbetsterapi #arbetsterapeut #arbetsterapismedjan #occupationaltherapist #ergoterapi #genus #rehabilitering