Vårdförlopp vid misstanke om kognitiv svikt

08.06.2021

Hej igen,

Då var vi igång igen. Första inlägget efter pausen handlar om det nya vårdförloppen som återfinns på Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Vårdförloppet är framtaget av Nationell arbetsgrupp (NAG) kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Dessa är en del av den nationella kunskapsstyrningen vars mål bland annat är att ta fram personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp som ser till alla delar i vårdkedjan. Inte styckvisa riktlinjer för olika delar av patientens vård.

Ca 140.000 personer i Sverige lever med en demenssjukdom och varje år insjuknar ca 24.000 personer i sjukdomen. För att få en jämlikvård i samband med utredning vid misstanke om kognitiv svikt och för att i ett tidigt skede starta utredningen finns nu det framarbetade vårdförloppet.

Många av oss arbetsterapeuter har en roll i utredning vid kognitiv svikt. Även om ansvaret för utredningen ser olika ut i vårt avlånga land. Därför är det viktigt för oss att ta del av detta vårdförlopp för att bidra till mer tydlighet och stöd till patienter och närstående, korta ner utredningstider och vid ett tidigt skede kunna sätta in interventioner.

Utöver vårdförloppet för misstänkt kognitiv svikt finns även vårdförlopp där vi arbetsterapeuter är involverade för t.ex. Höftledsartros, Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), Osteoporos, Reumatoid artrit (RA), Schizofreni samt Stroke och TIA.

Länk till webbinarium: Klicka här

Länk till vårdförloppet: Klicka här

#arbetsterapismedjan #kognitivsvikt #vårdförlopp #utredning #arbetsterapeut #arbetsterapi #demens #sjukdom #occupationaltherapy #ergoterapi