Det pågår just nu en förändring i hjälpmedelsförsörjningen i Sverige. Tidigare har vi läst om att möjligheten till att förskriva tyngdtäcke tagits bort i en län. Sedan en dom i HD går det inte heller att få ett rullstolsgarage (brödburkar) som bostadsanpassning.
Samtidigt har fler regioner och kommuner i allt högre grad att börja ta ut...
Nyheter
KOL minskar i Sverige
Enligt en studie med stöd från Hjärt- och lungfonden har antalet med svår eller medelsvår KOL, en av vår tids stora folksjukdomar, halverats de senaste 15 åren. En av anledningarna tros vara att allt färre röker.
Skapar avvikelserapporter förändring?
Svaret är nej om vi läser en studie som tittat närmare på 20 st kommunala verksamheter som vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Totalt granskades 159 avvikelserapporter från chefer och medarbetare.
Behov av bättre kompetens på LSS-boenden
På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen gjort en nationell kartläggning av kompetensen hos personal som arbetar i bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Kartläggningen var ett uppdrag av regeringen. Sedan 2014 rekommenderas Socialstyrelsen i sina allmänna råd att LSS personal ska som...
Prata forskning på jobbet
Suntarbetsliv.se har tagit fram för material för gruppdiskussioner kring forskning. Tanken är att materialet ska hjälpa dig och din arbetsgrupp ta del av resultat från forskning som blir starten på ett viktigt samtal om hur ni vill utveckla ert arbete.
2 nyheter från Demenscentrum
I veckan kom Svenskt demenscentrum ut med sist senaste nyhetsbrev. Där kunde vi blanda annat läsa om vanliga frågor kring bedömningsinstrumentet MoCa samt att det nu finns en ny version av utbildningen demens ABC.
Orsak till andfåddhet
Att få påverkan på andningen i vardagliga aktiviteter kan leda till att vi undviker dessa aktiviteter i och med de obehag som uppstår. I normala fall tar vi mellan 12-18 andetag per minut och är inget vi tänker på. Men har kroppen svårt att syresätta kroppen uppstår en andfåddhet.
Hur kan leken bli möjlig? - Webbinarium
Nationella kompetenscentrum anhöriga bjuder emellanåt upp till olika webbinarium. I ett av de senaste (4 mars) var temat Hur leken kan bli möjlig? och handlar om lekens betydelse och utmaningar som kan uppkomma med att få till lek tillsammans med ett barn som har flerfunktionsnedsättning.
Det blir allt vanligare att vi arbetsterapeuter vänder oss till olika social media för kompetensutveckling. Oavsett om det är råd kring vart information kan hittas, till frågeställningar om praktiska råd och förhållningssätt utifrån andras beprövade erfarenhet.
I ett forskningsprojekt på Linköpings universitet vill man genom AI skapa bättre förutsättningar för personer med olika typer av lässvårigheter. Projektet TextAD syftar till att skapa en förståelse för vad som skapar problem för olika läsare. Detta då personer med dyslexi alla har olika svårigheter till det kommer andra grupper så som personer med...